Categorieën
Gelijkheid, Diversiteit & Inclusie Grensoverschrijdend gedrag op de werkplek Integriteit Seksueel grensoverschrijdend gedrag Vertrouwenspersoon

Emoties op het werk

Emoties tonen op het werk. Beter van niet was lang het credo. Toch is het verstandig om gevoelens niet te negeren en emoties voor je te laten werken. ‘Er schuilt vaak waardevolle informatie achter.’

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 6 juli in Het Financiële Dagblad en online en is hier te vinden.

Een onderzoek bij vier investeringsbanken in Londen toonde aan dat emoties een significante invloed hebben op de beslissingen van handelaren. Handelaren die zich bewust waren van hun emoties presteerden beter. Dit onderzoek wordt aangehaald in het boek “Emoties doe je maar thuis” door Marjon Bohre-den Harder, waarin wordt gepleit voor het toelaten en herkennen van gevoelens op het werk. Het erkennen en beheersen van emoties kan ondoordachte besluiten, conflicten en sociale onveiligheid voorkomen.

Bij het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan in Amsterdam wordt aandacht besteed aan het vieren van successen en persoonlijke mijlpalen, wat bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en welzijn. Volgens een Gallup-onderzoek uit 2022 draagt de betrokkenheid van medewerkers positief bij aan hun welzijn en productiviteit, met mogelijke winststijgingen tot 21%​​ (Gallup Store)​​ (MLM.com)​​.

Het artikel bespreekt ook hoe negatieve emoties zoals onrust, zorg of paniek binnen een team kunnen worden beheerd door open communicatie en praktische oplossingen zoals calamiteitenverlof of thuiswerken. Het benadrukt dat emoties onvermijdelijk zijn en dat het cruciaal is om te leren hoe ermee om te gaan. Persoonlijke gesprekken stellen leiders in staat om de emoties van hun teamleden te begrijpen en passende strategieën te implementeren.

Zelfreflectie en coaching worden genoemd als effectieve manieren om met emoties om te gaan. In plaats van meer trainingen kan individuele coaching helpen bij het beheersen van ongecontroleerde emoties. Organisatiepsycholoog Bohr-den Harder moedigt aan om emoties te ontleden en de onderliggende gevoelens te begrijpen om ze beter te reguleren en passende gedragskeuzes te maken.

Bron: “Emoties Doe Je Maar Thuis” door Marjon Bohre-Den Harder, Uitgeverij BOOM 2024.

Bij 1for2 Social Innovation benadrukken we het belang van emotionele intelligentie op de werkvloer. Jolan Douwes’ artikel “Emoties tonen op het werk” biedt waardevolle inzichten over hoe het erkennen en beheren van emoties persoonlijke groei bevordert en leidt tot betere bedrijfsresultaten en een gezondere werkomgeving. Wij ondersteunen organisaties in het creëren van een cultuur waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen, waardoor ze optimaal kunnen presteren.

Voor meer informatie en inspiratie, neem contact met ons op. We kijken ernaar uit om met u in contact te komen!