Categorieën
Gelijkheid, Diversiteit & Inclusie

Keti Koti: Een Verbintenis tot Gelijkheid, Diversiteit en Inclusie

Gisteren waren we aanwezig bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Het bevrijdingsfeest wordt vandaag gevierd met het Keti Koti Festival. Op deze datum in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. In Rotterdam staat het monument ter herdenking van de slavernij aan de Lloydkade, op de plek waar schepen van de Rotterdamse slavenhandelsmaatschappij Coopstad en Rochussen vertrokken naar Afrika. Het is mede hierdoor ook voor ons een bijzondere plek, want het ligt aan de voet van SAWA, het unieke houten woongebouw waar wij in 2025 in zullen trekken.

Foto 2&3: © Rijnmond

Ook burgemeester Aboutaleb betrad het podium om te praten over het slavernijverleden. Het was voor hem de laatste keer binnen zijn functie als burgemeester van Rotterdam. “Het boek is nog niet dicht en zal waarschijnlijk nooit dicht gaan”, concludeerde hij. “Er zijn wonden die nooit helen en we moeten waakzaam zijn. Signalen van racisme en uitsluiting moeten we niet bagatelliseren.” Die laatste uitspraak benadrukt Aboutaleb later nog eens in zijn toespraak.

Over de rol van Rotterdam tijdens het koloniale tijdperk is Aboutaleb duidelijk: “We sluiten onze ogen niet meer voor onze rol binnen het slavernijverleden. Het getuigt van inzicht bij het stadsbestuur. We doen inzichten op.”

Om die boodschap kracht bij te zetten, schenkt Aboutaleb aan het einde van zijn toespraak spontaan nog kort aandacht aan diversiteit binnen de gemeente. Hij riep daarbij een ambtenaar het podium op en bedankte haar voor ‘het brengen van kleur’ die volgens hem hard nodig is. De twee omhelsden elkaar vervolgens.

Vandaag vieren we deze belangrijke dag en herbevestigen we onze inzet voor gelijkheid, diversiteit en een inclusieve omgeving waar psychologische veiligheid voorop staat. Wij geloven in de kracht van diverse perspectieven om sociale innovatie te stimuleren en een werkplek te creëren waar iedereen zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelt.

We zijn dankbaar voor de verbinding die we hebben gevoeld met onze mede Rotterdammers, buurtgenoten, en verschillende ambtsdragers en dat we samen konden reflecteren op Keti Koti.

#Gelijkheid #Diversiteit #Inclusie #PsychologischeVeiligheid