Vertrouwenspersoon

Wat doet een Vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon speelt een sleutelrol in het creëren van een veilige werkplek die weinig ziekteverzuim heeft. Bij 1for2 Social Innovation bieden we vertrouwelijke ondersteuning bij werkgerelateerde problemen zoals ongewenst gedrag.

Ongewenst gedrag is onderverdeeld in ongewenste omgangsvormen (uitgelegd in de ARBO-wet) en integriteit (uitgelegd in de Wet bescherming Klokkenluiders). De hoofdtaken van een vertrouwenspersoon zijn:

  • Opvangen, begeleiden en adviseren van de medewerker
  • Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie
  • Gevraagd en ongevraagd adviseren van bestuur en management

Onze aanpak is persoonlijk en discreet, waarbij we ondersteuning voor alle medewerkers bieden bij zowel ongewenste omgangsvormen als integriteitsvraagstukken. Daarbij streven we altijd naar een oplossing die zoveel mogelijk betrokkenen recht doet.

Tip: Bekijk ook de rubriek Veelgestelde Vragen (Faq.) om een beter beeld te krijgen van de Vertrouwenspersoon en specifieke regels rondom de Wet Bescherming Klokkeluiders!

Opvangen, Begeleiden en Adviseren van de Medewerker:

De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en ondersteuning aan medewerkers die geconfronteerd worden met vraagstukken of problemen zoals conflicten, ongewenst gedrag of andere werkgerelateerde issues. Zij bieden emotionele ondersteuning, helpen bij het verkennen van mogelijke oplossingen en adviseren over vervolgstappen, met als doel de medewerker te empoweren om de situatie effectief aan te pakken.

Voorlichten, Informeren en Inspireren van de Organisatie:

Deze rol omvat het creëren van bewustzijn binnen de organisatie over belangrijke onderwerpen zoals werkomgeving, gedragsnormen en ethiek. De vertrouwenspersoon organiseert voorlichtingssessies, workshops en trainingen om een positieve, respectvolle en veilige werkomgeving te bevorderen.

Gevraagd en Ongevraagd Adviseren van Bestuur en Management:

Als deskundige op het gebied van organisatiecultuur en medewerkerswelzijn, adviseert de vertrouwenspersoon het bestuur en management over relevante thema’s. Dit kan gaan over het verbeteren van beleid, het aanpakken van structurele problemen of het implementeren van nieuwe initiatieven ter bevordering van een gezonde werkomgeving. Deze adviezen kunnen zowel op verzoek als op eigen initiatief van de vertrouwenspersoon worden gegeven.

Ondersteund door het #1 digitale meldplatform: Whistleblower Software

Bij 1for2 Social Innovation streven we ernaar om medewerkers een veilige omgeving te bieden waarin ze zowel ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties kunnen melden. Daarom hebben we gekozen voor Whistleblowersoftware, een platform dat uitblinkt in betrouwbaarheid en veiligheid.

Een Integriteitsplatform met Uitbreiding naar Ongewenste Omgangsvormen

De Whistleblowersoftware is oorspronkelijk ontworpen als een integriteitsplatform, vandaar de naam ‘Klokkenluiderssoftware’.
In combinatie met ons Vertrouwenspersoon abonnement, breiden we deze functionaliteit uit, zodat medewerkers juist ook ongewenste omgangsvormen kunnen melden. Dit onderscheidt ons van andere aanbieders die een splitsing maken en zich enkel op ongewenste omgangsvormen- of integriteit focussen.

Ideaal voor alle Melders

  • Het meest toegankelijke kanaal voor Vertrouwenspersoon meldingen en Klokkenluiders
  • Eenvoudig een incident vertrouwelijk of anoniem melden
  • Beveiligde tweeweg-communicatie na de melding, compleet vertrouwelijk
  • Hoge transparantie over wat er gebeurt voor de melder gedurende hun hele traject

Onbeperkt aantal zaken, gebruikers, talen en kanalen

Misstanden worden gemeld in een veilige en beveiligde omgeving. Eenvoudig in gebruik voor de melder, en ondersteuning voor meertaligheid, de mogelijkheid voor spraakberichten en duidelijke status indicatie, zodat ook wanneer anoniem gemeld is, duidelijk is waar de actie ligt.

Uiteraard compleet zijn alle functies zoals end-to-end encryptie, vier-ogen-principe en redactie zo ingericht dat deze de GDPR en Privacyregels respecteren.

#1 Beoordeeld 5,0/5 sterren op G2
#1 in gebruiksgemak

ISO & ISAE gecontroleerd

End to End versleuteld & voldoet aan AVG

Meertalige Ondersteuning en Eenvoudig Gebruik

Onze keuze voor Whistleblowersoftware is mede gemaakt dankzij de bewezen veiligheid, met certificaten zoals ISO en naleving van de AVG/GDPR, en de gebruiksvriendelijke, meertalige ondersteuning. De software is niet alleen eenvoudig in gebruik, maar garandeert ook dat melders hun ervaringen vertrouwelijk kunnen delen.

Daarnaast hebben wij een vaste Nederlandssprekende Consultant die ons ondersteund en begeleid bij de eenmalige inrichting van het platform.

Begeleiding door 1for2 Social Innovation

1for2 Social Innovation biedt Vertrouwenspersoon abonnementen die niet alleen ondersteuning bieden bij het melden van ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen, maar ook bij het begeleiden van Klokkenluiders. Wij zijn uw partner die ervoor zorgt dat elke melding de aandacht krijgt die het verdient, met de deskundige begeleiding die nodig is.

Zorg voor je medewerkers met een Extern Vertrouwenspersoon abonnement.

Er is al een Extern Vertrouwenspersoon abonnement voor €153,- per maand. Onze gecertificeerde Vertrouwenspersonen zijn bereikbaar via hun mobiele telefoon en een digitaal platform.

23+

Jaar ervaring met Mensgerichte Projecten

5+

Jaar ervaring als Externe Vertrouwenspersoon

200+

Vertrouwensmeldingen begeleid

4,8/5

Klantervaring

WIJ KREGEN HET VERTROUWEN VAN, ONDER ANDERE, DEZE ORGANISATIES: